Mika Nuorva ja Pekka Kosonen Soihtuorkestereineen

30 vuotta arkifolkkia ja kansangospelia

Nuorva Kosonen 30vKeskisuomalais-savolainen lauluntekijäkaksikko Mika Nuorva ja Pekka Kosonen aloittivat musiikillisen yhteistyönsä vuonna 1990. Duo- ja bändikeikkailun lomassa syntyivät levyt Pidetään ikävää (1998), Soihtu (2000), Lappu luukulle (2001) ja ilmanSuuntia (2005). Kantaaottavan körttigospelinsa lisäksi miehet ovat tehneet virsiä, joita on päätynyt Siionin virsikirjaan sekä rukoilevaisten uudistettuun virsikokoelmaan. Lauluja on julkaistu myös useissa laulukirjoissa. Kosonen keikkailee myös Triangeli-yhtyeensä kera, kohderyhmänä lähinnä varhaisnuoret. Nuorva taas on tullut 2000-luvulla soolourallaan tunnetuksi lukuisista radiohiteistään.

 

Mika Nuorva ja Pekka Kosonen ovat ennen kaikkea lauluntekijöitä. Tekstit eivät pakene arkea, vaan löytävät ihmisenä elämisen rikkauden juuri sieltä. Vähempiosaisten ja ymmärtämättömien puolesta soivat laulut eivät retostele omilla uskonratkaisuilla, eivätkä tarjoa vippaskonsteja sielun pelastukseksi. Sen sijaan elämän epäreiluuksille roiskitaan pilkkeellä, hirsi reilusti omassa silmässä sojottaen. Välillä on taas aika seisoa karvalakki kourassa ja kiittää Jumalaa sen minkä osaa ja muistaa.

 

Soihtuorkesteri: Ilman SuuntiaKeikoilla miehet osaavat ottaa tilanteen hallintaan ja aiheuttaa yleisössä sympaattista hymyilyä tarinoillaan. Musiikillisesti monimuotoista, akustisen pohjavireen omaavaa folkrockia on helppo kuunnella monenikäisenä. Teini- sekä opiskelijaväen encoreiden lomassa yksi virkistävämmistä palautteista kuului Soihtuorkesteria ihmettelemään saapuneen n. 80-vuotiaan kuulijan suusta kirkon porstuassa: "Kylläpä oli erikoislaatuinen konsertti, mutta hyvä!"

20-vuotisen yhteisen uransa johdosta Nuorva ja Kosonen ovat jälleen studiossa. Vuorossa on kokoelmalevy, jossa on uudelleen sovitettujen ja äänitettyjen laulujen lisäksi muutama ennen julkaisematon kappale. Levyn alustava julkaisuajankohta on marraskuussa 2010. Nuorvan tuottamalla levyllä mukana on edelleen Soihtuorkesteri, jossa kosketinvirtuoosi Mikko Pellisen hammondeja luotsaa eteenpäin rumpali Esko Turpeisen (mm. GospelCovertajat) kanssa Hurriganesbasisti Mikko Löytty.
 

» Nuorva & Kosonen