Markus Asunta

Markus AsuntaMarkus Asunta on samaan aikaan uusi ja vanha lauluntekijä. Yhtäältä hänen ensisinglensä Käyttöohje on vastikään julkaistu, toisaalta hän on kirjoittanut ja esittänyt laulujaan jo kahden vuosikymmenen ajan. Asunnan laulut ovat ihmisen puolella, pikkumaisuutta ja typeryyttä vastaan. Niiden tunnusmerkkejä ovat mitalliset riimit, selkeät ja kauniit melodiat sekä lempeän ironinen huumori. Laulujen tarinoissa seikkailevat muun muassa muusikon urasta haaveileva yksin tissutteleva Matti, vanhan kotkan hahmossa ilmestyvä enkeli ja baarillinen väkeä, joille esiintyy Annikki Tähti. Työn alla olevalla äänitteellä rumpuja soittaa Happoradion Markku Defrost, muut instrumentit Asunta ja Matti Kari ovat soittaneet yhdessä jälkimmäisen Vostok-studiolla.
Rimmaavien ja lempeästi karuihinkin ihmiskohtaloihin suhtautuvien tekstien laulutekstien lumous puri Markus Asuntaan jo lapsena Leevi and the Leavingsin kappaleiden muodossa. Sittemmin häneen ovat vaikuttaneet syvästi ainakin Pauli Hanhiniemen ja Edu Kettusen kirjoittamat laulut. Suuri vaikutus on ollut myös irlantilaisella musiikkitraditiolla, jossa Asunta on marinoitunut niin ikään parin vuosikymmenen ajan. Viattomasti jami-illasta kavereiden kanssa alkanut reissu johti muun muassa vuoden mittaiseen asumiseen Irlannissa ja puuhuiluopintoihin Limerickin yliopistossa. Vuonna 2012 hän pääsi Seán Ó Riada Gold Medal -kilpailun finaaliin. Otettuaan ”Break a leg” -toivotuksen liian tosissaan hän teki finaalireissun jalka kipsissä. Markus Asunnan akustisvoittoisissa folkahtavissa lauluissa irlantilainen musiikki kuuluu kuitenkin mausteena, ei täytteenä: hieman low whistlea siellä ja irkkubuzukia täällä.

Kansanmusiiki saralla Asunta soittaa ja laulaa muun muassa A.P. Sarjannon johtamassa Petty Pilgrims-yhtyeessä, joka esittää irlantilaisia ja amerikkalaisia lauluja laadukkaasti suomennettuina. Himmeli-yhtyeen ohjelmistossa on riihentuoksuista kelttimaustettua skandinaavista nykykansanmusiikkia ja Brách kyntää irlantilaisen perinnemusiikin perunapeltoa.

”Makioita melodiakoukkuja, koskettava biisi.”
- Jukka Takalo

@markusasuntavirallinen
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.,
puh. 044-0404994